Dieta w rehabilitacji

Z pewnością każdy wie jak duże znaczenie dla naszego zdrowia ma prawidłowa dieta. 

Zdrowe odżywianie to przede wszystkim zbilansowana dieta, dostarczająca organizmowi niezbędnych składników odżywczych (białka, tłuszcze, węglowodany) i mikroelementów (witaminy, minerały).

Odpowiednie żywienie ma ogromny wpływ na rehabilitację - ułatwia jej przebieg, przyspiesza gojenie i regenerację uszkodzonych tkanek, a także wzmacnia organizm dostarczając potrzebną do tych procesów energię.

Temat żywienia znany jest bardzo dobrze sportowcom, którzy często są narażeni na kontuzje i przeciążenia z towarzyszącymi stanami zapalnymi.

Skręcenia, zwichnięcia, złamania czy naderwania - któż nigdy nie doświadczył żadnej z tych dolegliwości? 

I nieważne czy sport uprawiany zawodowo, czy amatorsko, każdy uraz musi być traktowany poważnie! 

Przerwa w treningach, odpoczynek i zdrowa dieta to niezbędne czynniki zapewniające prawidłowy przebieg leczenia i rehabilitacji.

Odpowiedni jadłospis przyspiesza regenerację uszkodzonych struktur również w okresie pooperacyjnym.

Pamiętajcie, że każdy uraz i choroba to sytuacje, w których nasz organizm potrzebuje więcej niż "normalnie" wsparcia żywieniowego - gojenie wymaga dostarczenia dodatkowej porcji energii, a więc bardziej kalorycznych posiłków.

Jedzcie zdrowo!